A NOCTE TEMPORIS

A NOCTE TEMPORIS

A nocte temporis: traducerea latină a expresiei franceze depuis la nuit des temps, care înseamnă din timpuri imemoriale. Un semn spre trecut, spre ceea ce se schimbă și mai ales spre ceea ce rămâne neschimbat.
După mai mulți ani dedicați activității de interpret alături de dirijori ca William Christie, Philippe Herreweghe, Hervé Niquet, Christophe Rousset și mulți alții, Reinoud Van Mechelen a fondat în anul 2016 propriul său ansamblu. Scopul lui este să prezinte o muzică documentată istoric, dar și să atingă emoțional un public cât mai larg.
A format A nocte temporis înconjurat de muzicienii care îi împărtășesc pasiunea. Primele două CD-uri pe care le-a înregistrat ansamblul (Erbarme dich – arii pentru tenor și flaut de J.S. Bach (2016) și Clérambault, cantates françaises (2018) la Alpha Classics) au fost lăudate de specialiști și au primit mai multe premii (printre altele CHOC de l’Année of Classica, 5 Diapason, un Diapason d’Or și un premiu Caecilia pentru cea mai bună înregistrare). În februarie 2019 A nocte temporis și Alpha Classics au lansat deja cel de al treilea album: The Dubhlinn Gardens.
După turneul cu un program Bach din 2017 (vizitând printre altele Varșovia, Paris, Buxelles, Amsterdam și Pavia), ansamblul și-a continuat aventura promițătoare în 2018, fiind invitat de gazde prestigioase cum ar fi Opéra de Lille, Festivalul Radio France (Montpellier), Festivalul MA (Bruges), Bozar (Bruxelles), Chapelle Royale du Château de Versailles și AMUZ (Antwerpen), unde A nocte temporis s-a prezentat pe sine pentru prima dată ca orchestră barocă cu programul Dumesny – haute contre de Lully. Programul a fost de asemenea înregistrat, urmând să fie lansat în septembrie 2019.

 

REINOUD VAN MECHELEN
tenor

Reinoud Van Mechelen a absolvit în 2012 studiile Conservatorului Regal din Bruxelles, la clasa Dina Grossberger. În 2017 a primit prestigiosul premiu Caecilia pentru Tânărul muzician al anului, din partea uniunii presei muzicale belgiene. O recunoaștere „de acasă” pentru artistul care a reușit să-și facă un nume pe numeroase scene internaționale din primii ani ai carierei sale.
În 2007 Reinoud Van Mechelen atrăgea deja atenția la Academia Barocă Europeană de la Ambronay (Franța) sub bagheta lui Hervé Niquet. În 2012 era membru al ansamblului Jardin des Voix al lui William Christie și Paul Agnew și ulterior devine solist regulat al ansamblului Les Arts florissants. Aparițiile ca invitat al acestui ansamblu i-au permis să cânte la Festivalul din Aix-en-Provence, Festivalul din Edinburgh, Château de Versailles, Teatrul Bolșoi din Moscova, la Royal Albert Hall și Barbican Centre din Londra, Palais des Beaux-Arts din Bruxelles, Filarmonica și Opéra Comique din Paris, precum și la Brooklyn Academy of Music din New York.
Multe ansambluri baroce renumite cum ar fi Collegium Vocale, Le Concert Spirituel, La Petite Bande, Les Talens Lyriques, Pygmalion, Le Poème Harmonique, Il Gardellino, Insula Orchestra, L’Arpeggiata, Ludus Modalis, B’Rock, Ricercar Consort, Capriccio Stravagante, Scherzi Musicali și Orchestra Barocă a Uniunii Europene, Hespèrion XXI au colaborat cu el.
În 2014 Reinoud Van Mechelen a interpretat rolul Evanghelistului din Johannes-Passion de J. S. Bach pentru prima dată în carieră cu Filarmonica Regală din Liverpool, rol pe care îl va relua, printre altele, și cu Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Ultimele câteva stagiuni au ieșit totuși în evidență prin interpretările rolului titular din operele lui Rameau Dardanus (Opéra national de Bordeaux) și Zoroastre (în turneu de concerte la Festivalul de la Montpellier și Radio-France, Festivalul de la Aix-en-Provence, Festival de Beaune, Théâtre Royal din Versailles și Theater an der Wien), amândouă spectacolele fiind dirijate de Raphaël Pichon. Stagiunea 2016/2017 a fost martora debutului său la Opera din Zurich în rolul lui Jason din opera Médée a lui Charpentier, dirijată de William Christie. Pe lângă multe alte angajamente, și-a completat repertoriul cu noi roluri în versiuni concertante: Belmonte (Răpirea din Serai) cu Orchestra de Cameră din Paris și Gérald (Lakmé) cu Orchestra Radio din München.
În afară de numeroasele interpretări cu propriul său ansamblu, A nocte temporis, în stagiunea 2017/2018 a luat parte la producția-jubileu pentru celebrarea celei de a treizecea aniversări a ansamblului Le Concert Spirituel (Un opéra imaginaire), precum și la două concerte-turneu cu Les Arts florissants (Actéon de Charpentier în SUA și Selva Morale de Monteverdi la Paris, Versailles, Caen, Berlin și Londra). A interpretat de asemenea și rolul titular în opera Pygmalion de Rameau la Opera din Dijon. Stagiunea 2018/2019 s-a remarcat prin debuturile sale la Théâtre Royal de la Monnaie (Tamino în Die Zauberflöte) și la Staatsoper din Berlin (Hippolyte în Hippolyte et Aricie sub bagheta lui Sir Simon Rattle).
Reinoud Van Mechelen participă deja la numeroase înregistrări pe CD sau DVD. Primul său CD solo intitulat Erbarme dich (arii de J.S. Bach) a apărut la Alpha Classics în 2016, fiind unanim recunoscut în presă și primind atât un „Choc” din partea revistei lunare Classica („O înregistrare Bach binecuvântată de zei”), cât și unul din cele 10 Premii Caecilia pentru cele mai bune înregistrări ale anului 2016. Cel de al doilea CD (Clérambault, Cantates Françaises), tot la Alpha Classics, a fost lansat în 2018 și a fost primit cu la fel de mult entuziasm ca primul, primind „Diapason d’Or”.One response to “A NOCTE TEMPORIS”