ACCADEMIA BIZANTINA

ACCADEMIA BIZANTINA

Accademia Bizantina a fost fondată în anul 1983 la Ravenna cu intenţia ‘de a face muzică precum un cvartet de dimensiuni mari’. Atunci ca şi acum grupul este condus autonom de membrii fondatori, caracteristica de bază fiind abordarea concertelor în stil cameral.

Un număr important de personalităţi muzicale au susţinut dezvoltarea orchestrei: Jorg Demus, Carlo Chiarappa, Riccardo Muti şi Luciano Berio. De-a lungul timpului s-au bucurat de colaborarea cu muzicieni rafinaţi precum Stefano Montanari care a făcut parte din ansamblu peste 20 de ani. Membrii ansamblului Accademia Bizantina cântă pe instrumente istorice, ceea ce a dus la specializarea lor în repertoriul sec. 17, 18 şi 19.

Treptat ansamblul a căpătat o voce distinctă prin abordarea unui stil propriu, documentat istoric, stil ce reflectă nobleţea tradiţională a muzicii de cameră italiene.

În 1989 clavecinistul Ottavio Dantone s-a alăturat grupului, devenind în 1996 director artistic, garantând prestigiul şi calitatea artistică a ansamblului. Sub îndrumarea şi expertiza sa, Accademia Bizantina a îmbinat cercetarea filologică şi aprofundarea estetică a interpretarii muzicii din perioada barocă.

Abordarea sofisticată, competentă şi imaginativă a lui Ottavio Dantone combinată cu entuziasmul şi empatia fiecărui membru al ansamblului a dat interpretărilor muzicale o mare profunzime făcând din ansamblul Accademia Bizantina unul dintre cele mai prestigioase ansambluri de azi.

În 1999 Accademia Bizantina pun în scenă prima lor operă: ‘Giulio Sabino’ de Giuseppe Sarti. Orchestra s-a specializat în redescoperirea şi interpretarea operelor baroce evoluând de la creaţii importante la opere prezentate în primă audiţie mondială în perioada modernă.

Ansamblul susţine concerte în săli şi festivaluri din întreaga lume. Numeroasele lor înregistrări la casele de discuri DECCA, Harmonia Mundi şi Naïve, au câştigat numeroase premii Diapason d’Or, Midem şi o nominalizare la Grammy Music Award pentru interpretarea lucrării ‘O Solitude’ de H. Purcell alături de Andreas Scholl.

De o deosebită importanţă este colaborarea cu violoniştii Viktoria Mullova, Giuliano Carmignola şi cu contratenorul Andreas Scholl alături de care au susţinut turnee internaţionale şi proiecte de înregistrări (pentru Onyx, Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi si DECCA).

Proiectele orchestrei pentru anul 2016 cuprind noi producţii de operă: Antonio Vivaldi’s “L’incoronazione di Dario”, Händel’s “Alcina” şi “Belshazzar”, Arta Fugii de J.S. Bach.

Home

 

 

Alessandro Tampieri

vioară barocă

Alessandro Tampieri este un violonist şi violist extraordinar dar şi un excepţional chitarist şi lăutist. Şi-a început studiile muzicale în oraşul natal Ravenna şi face parte din ansamblul Accademia Bizantina, de foarte tânăr. Are o carieră concertistică bogată ca solist instrumentist. Ca membru al orchestrei Filarmonica della Scala este interesat şi de repertoriul muzicii contemporane, colaborând cu Luciano Berio şi Azio Corghi pentru înregistrări discografice şi prime audiţii.

Identificarea lui în limbajul muzical al secolelor 16 şi 17, înclinaţia puternică spre improvizaţie l-au făcut să se dedice acestui repertoriu ca violonist.

Colaborează cu ansambluri precum: Il Giardino Armonico, Divino Sospiro (Lisbona), Academia Montis Regalis, L’Arpeggiata, Artaserse (Philippe Jaroussky), Imaginarium şi Suonar Parlante.

Este invitat în mod regulat în cele mai prestigioase festivaluri de muzică veche din Europa şi America. A făcut înregistrări pentru casele de discuri Telde, Decca, Naïve, Harmonia Mundi, Hyperion şi Virgin şi pentru principalele studiouri de radio europene şi nord americane.

Din anul 2011 este concertmaestru al ansamblului Accademia Bizantina şi profesor universitar la Conservatorul de Muzică din Monopoli.

 

 One response to “ACCADEMIA BIZANTINA”