CAFÉ ZIMMERMANN

CAFÉ ZIMMERMANN 

Înființat în anul 1999, Café Zimmermann este unul dintre cele mai importante ansambluri baroce din Franța și din întreaga Europă. Grupul condus de violonistul Pablo Valetti și clavecinista Céline Frisch reunește o seamă de soliști dornici să readucă la viață atmosfera artistică propagată de cafeneaua lui Gottfried Zimmermann din Leipzigul secolului al XVIII-lea. Café Zimmermann a colaborat cu artiștii Emöke Barath, Rupert Charlesworth, Maarten Engeltjes, Damien Guillon, Kristina Hammarström, Christian Immler, Roberta Invernizzi, Sophie Karthäuser, Gustav Leonhardt, Lenneke Ruiten, Carolyn Sampson, Dominique Visse, precum și cu ansamblurile corale Aedes, Les Elements și Accentus.
Aflat în rezidență la Grand Theatre de Provence din anul 2011, Café Zimmermann evoluează pe unele dintre cele mai renumite scene muzicale și la festivaluri internaționale, străduindu-se în același timp să promoveze muzica secolului XVIII în fața unui public cât mai larg, cu ajutorul unor creative campanii de sensibilizare. În cadrul turneelor internaționale, ansamblul Café Zimmermann cântă în mod regulat în Statele Unite, Japonia, China, dar și în America de Sud și Mexic.
Albumele înregistrate de Café Zimmermann sunt prețuite atât de public cât și de presa muzicală, în special transpunerile contrastante și pline de spirit ale muzicii concertante a lui J.S. Bach, interpretări care au fost recompensate în 2011 cu premiul Diapason d’Or. Un nou album, dedicat lucrărilor lui Geminiani, va apărea în acest an la Alpha Classics.
Ansamblul Café Zimmermann, în rezidență la Grand Théâtre de Provence din 2011, este sprijinit de Ministerul Culturii – Direcția Regională a Afacerilor Culturale din Provence-Alpes-Côte-d’Azur, Metropola Aix-Marseille Provence – Pays d’Aix și Regiunea Provence-Alpes-Côte-d’Azur.

PABLO VALETTI, vioară
Educat la Schola Cantorum din Basel, Pablo Valetti evoluează în mod obișnuit ca solist sau vioara întâi alături de prestigioase ansambluri baroce și orchestre de pe scena internațională – Les Arts Florissants, Le Concert des Nations, Concerto Köln, Hesperion XXI, etc.
Pe lângă activitatea sa de solist, el a fost adeseori invitat să dirijeze Orquesta Barroca de Sevilla și a predat la Escola Superior de Musica de Catalunya din Barcelona și la Conservatorul din Nisa.
Încă de la înființarea ansamblului Café Zimmermann în 1999, s-a dedicat din tot sufletul perfecționării acestui proiect artistic.
Cântă pe o vioară Giovanni Battista Guadagnini din 1758.

CELINE FRISCH, clavecin
Născută la Marsilia, Céline Frisch a studiat clavecinul la conservatorul din Aix-en-Provence, ceea ce i-a permis apoi să intre la prestigioasa Schola Cantorum din Basel. În 1996 a devenit laureată Juventus, în 2002 a fost primul interpret de clavecin selectat pentru premiile Victoires de la musique classique, iar în 2009 a fost numită Chevalier des Arts et des Lettres.
Maniera de transpunere a muzicii lui J.S. Bach i-a adus cele mai călduroase comentarii din partea presei muzicale internaționale. Însă pe lângă Bach, ea este o entuziastă interpretă a muzicii franceze din vremea lui Louis al XIV-lea, a lucrărilor virginaliștilor englezi și a muzicii germane din secolul XVII. A explorat de asemenea cu mare plăcere muzica secolului XX și creațiile contemporane. Înregistrările sale au fost onorate cu numeroase distincții, cum ar fi Diapason d’Or, Choc de Classica, precum și Grand Prix al Charles Cros Académie. În 2015-2016 a primit Diapason d’Or, Choc de Classica și ffff Télérama pentru înregistrarea Clavecinului Bine Temperat – Caietul I.

 One response to “CAFÉ ZIMMERMANN”