CLÉMENT JANEQUIN

CLÉMENT JANEQUIN

CLEMENT JANEQUIN

Creat la Paris în 1978, Ansamblul Clément Janequin se consacră cu prioritate muzicii profane și sacre a Renașterii, de la Josquin la Monteverdi. Interpretarea inimitabilă a cântecului parizian din secolul al XVI-lea ne-a făcut să redescoperim una din vârstele de aur ale istoriei muzicii franceze, prin înregistrările lor considerate de referinţă în domeniu: Les Cris de Paris, Le Chant des Oyseaulx, Fricassée Parisienne și La Chasse de la harmonia mundi. Accesibile unui public larg, aceste opere ale lui Janequin, Sermisy Bertrand, Costeley, Lassus, Le Jeune … ilustrează contrastele pe care Renaşterea le cultivă: lirismul emoţionant al cântecelor de dragoste și umorul truculent al cântecelor rustice inspirate din povești și farse populare, cu zgomote ale naturii, ale străzii sau ale războiului – o adevărată apropiere între muzica populară și cea cultă.
Ansamblul Clément Janequin susţine concerte în toată lumea. Ansamblul a fost invitat, printre altele, la Concertgebouw din Amsterdam, la Wigmore Hall din Londra, la Cité de la Musique în Paris, la Carnegie Hall la New York, la Konzerthaus din Viena, în numeroase rânduri la Festivalul de la Innsbruck, la festivalurile de muzică veche din Boston şi York, la festivalul Styriarte Polyphoniae din Graz, la festivalurile din Bruges și Utrecht și este, în 2007, ansamblu rezident la festivalul Laus Polyphoniae în Anvers, festival de referință în domeniul muzicii vechi. Îi regăsim apoi în turneu în Spania, Canada și Statele Unite, în Belgia, la Festivalul Cervantino din Mexic și recent în Brazilia, la Belo Horizonte și Rio de Janeiro. Ansamblul Clément Janequin este invitat în mod regulat în Japonia. În decembrie 2008, Ansamblul își sărbătorește cea de-a 30-a aniversare la Théâtre des Abbesses din Paris.
Ansamblul Clément Janequin interpretează, de asemenea, muzică contemporană și propune programe pornind de la Renaștere până în zilele noastre.
În 2015, el a creat noul său spectacol Zanni !, o lectură contemporană şi hilară a comediilor madrigale ale secolului al XVI-lea într-o montare a lui Laurent Serrano, pe care îl interpretează la Saint-Omer, în Marsilia, în cadrul festivalului Martie în Baroc, la Teatrul din Caen, la teatrul La Merise din Trappes și la Auditoriul Conservatorului din Tourcoing. Ansamblul a participat la colocviul „Polemică în cântec“, organizat de Universitatea din Angers și de Sorbonne Nouvelle – Paris III la Biblioteca Națională a Franței și concertează în festivalurile Concentus Moraviae în Cehia, la Thoronet, la castelul Bournazel, pe Via Lattea în Ticino, la castelul din Fontainebleau și la Palatul Tau din Reims, ca și la festivalul Contrepoint 62.
Numeroasele lor înregistrări de muzică sacră și profană din Renaştere, în special la casa de discuri harmonia mundi, sunt foarte apreciate de critică și câștigă numeroase premii franceze și internaționale. Ultima lor înregistrare “Au sainct Nau” la casa de discuri Alpha este selecţionată în lista Gramophone Awards din anul 2015.

 One response to “CLÉMENT JANEQUIN”