CONCERTO DE’ CAVALIERI

CONCERTO DE’ CAVALIERI

Aclamat drept ,,unul dintre cele mai vibrante și incitante grupuri consacrate interpretării la instrumente de epocă a muzicii secolului al XVIII-lea” (Revista Fanfare), Concerto de’ Cavalieri a fost fondat de către Marcello Di Lisa și evoluează în mod obișnuit pe unele dintre cele mai prestigioase scene internaționale, cum ar fi, printre altele, Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Auditorio Nacional din Madrid, Arsenal din Metz, Centro Cultural de Belém din Lisabona, Musikfest din Bremen, Festivalul din Ambronay, Festivalul Radio France, colaborând cu soliști ca Daniela Barcellona, Vivica Genaux, Vesselina Kasarova, Ann Hallenberg, Kristina Hammarström, Ana Quintans, Maurice Steger.
Intens angajat în redescoperirea unor opere uitate, Concerto de’ Cavalieri a interpretat în premieră Serenata Erminia a lui Alessandro Scarlatti, Serenata La Iole a lui Nicola Porpora și opera Tito Manlio a lui Vivaldi (versiunea Roma 1720).
Concerto de’ Cavalieri realizează de asemenea numeroase înregistrări pentru Sony, mai ales din anul 2011, când orchestra a demarat The Baroque Project, un proiect de lungă durată de realizare cuprinzȃnd înregistrări cu lucrări de operă italiană a secolului al XVIII-lea pentru Sony Classical, înregistrări ajunse la al cincilea volum. Primele patru CD-uri din această serie au fost dedicate ariilor de operă și muzicii instrumentale ale lui Alessandro Scarlatti, Pergolesi, Vivaldi și Albinoni, incluzând multe premiere mondiale, și s-au bucurat de aprecierea criticilor. De remarcat CD-urile consacrate lui Scarlatti și Albinoni, cu mezzosopranele Daniela Barcellona și Ana Quintans interpretând în premieră multe arii de operă, înregistrări nominalizate la Premiile Internaționale de Muzică Clasică. Cel mai recent CD conține puțin cunoscutele Uverturi de Operă și Concerte în șapte părți ale lui Alessandro Scarlatti, și include patru înregistrări în premieră mondială.

MARCELLO DI LISA, clavecin/dirijor

Marcello Di Lisa (n. 1978) și-a susținut în 2004 doctoratul în filologie și literatură greacă și latină la Universitatea din Pisa. După studiul clavecinului și al compoziției la Scuola Normale Superiore din Pisa, interesat în special de filologia muzicală, a fondat Concerto de’ Cavalieri, care, sub conducerea sa, a ajuns să fie recunoscută ca una dintre cele mai interesante orchestre de instrumente de epocă.
Marcello Di Lisa a cântat în cadrul unora din cele mai importante stagiuni de concerte internaționale cum ar fi, între altele, cele de la Musikverein din Viena, Concertgebouw din Amsterdam, Auditorio Nacional din Madrid, Arsenal din Metz, Centro Cultural de Belém din Lisabona, Musikfest din Bremen, Festival d’Ambronay, sau Festivalul Radio France și a colaborat cu soliști ca Daniela Barcellona, Vivica Genaux, Vesselina Kasarova, Ann Hallenberg, Kristina Hammarström, Ana Quintans, Maurice Steger.
Marcello Di Lisa a conceput și înregistrat pentru Sony numeroase discuri care s-au bucurat de aprecierea criticilor și au fost recompensate cu două nominalizări la Premiile Internaționale de Muzică. În domeniul cercetării muzicologice, s-a implicat în redescoperirea tradiției muzicale a Romei secolului al XVII-lea și al XVIII-lea, acordând o atenție deosebită operelor nepublicate ale lui Alessandro Scarlatti.

 

 2 responses to “CONCERTO DE’ CAVALIERI”

  1. MKsOrb.Com says:

    MKsOrb.Com

    […]here are some hyperlinks to web pages that we link to since we believe they may be really worth visiting[…]