ENSEMBLE MASQUES

Format în jurul unui nucleu de 6 instrumentiști specializați în muzică barocă, Ansamblul Masques este recunoscut pentru expresivitatea, elocvența și profunzimea interpretărilor sale.
Ansamblul Masques își ia numele de la ,,măștile” din Anglia elisabetană – spectacole în care se îngemănau poezia, muzica, dansul și teatrul.
Renumit atât pentru expresivitatea și vitalitatea sa, cât și pentru fidelitatea și precizia interpretărilor, Ansamblul Masques ilustrează pe deplin diversitatea spiritului baroc. Reuniți în jurul clavecinistului Olivier Fortin, membrii de bază ai ansamblului aduc experiența propriilor cariere de soliști și interpreți în cadrul unor prestigioase ansambluri internaționale de muzică veche. Deseori, clavecinistului i se alătură și alți instrumentiști care îi împărtășesc dorința de a oferi repertoriului interpretat întregul său potențial expresiv.
De la înființarea sa, Ansamblul Masques a ales în mod deliberat să exploreze diferite repertorii ale secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea și să nu se limiteze la un anumit stil sau gen. Această curiozitate, inseparabilă de identitatea ansamblului, reflectă realitatea compoziției din epoca barocă, în care s-au intersectat și întrepătruns influențe diferite. Astfel, această curiozitate a făcut ca Ansamblul să abordeze în profunzime muzica germanică de secol XVII, să dezvăluie universalismul și umanismul lui Telemann, să fie interesat de parcursul inițiatic al ,,Grand Tour”-ului – o multitudine de alegeri artistice care izvorăsc din gustul pentru schimburi, pentru amestecuri, pentru împrumuturi și pentru diversitate, după cum o atestă de altfel și diferitele naționalități ale muzicienilor care compun ansamblul.
Concertele l-au purtat pe scene din Franța, Belgia, Olanda, Spania, Portugalia, Austria, Germania, precum și din principalele orașe ale Canadei și Statelor Unite. Printre proiectele sale recente se numără concerte în cadrul festivalurilor de muzică clasică „Folles Journées” de la Nantes și Tokyo, „Cité de la Voix” din Vézelay, Festival de Saintes, Heidelberger Frühling și Festival de Wallonie, precum și un turneu în Marea Britanie și în Finlanda.
Ansamblul Masques inregistreaza exclusiv pentru casa de discuri ALPHA, ultimul disc al ansamblului cu lucrări de G.P. Telemann a fost aclamat de presa internațională. Înregistrarea anterioară, dedicată compozitorului austriac cvasi-necunoscut Romanus Weichlein, a fost elogiată în mod unanim de către critică și recompensată cu un Diapason d’Or, un ,,Choc” din partea revistei Classica și o apreciere ,,FFFF” din partea revistei Télérama. În 2014, ansamblul a făcut o înregistrare cu muzica instrumentală a lui Johann Heinrich Schmelzer, care s-a bucurat și ea de elogiile presei: pe lângă un ,,Choc”, înregistrarea a primit recunoașterea Critics’ Choice din partea Revistei ,,Gramophone” și a fost numită ,,CD-ul Săptămânii” de Musiq3. Alte albume primite cu entuziasm de critică au apărut la casele de discuri ATMA, Dorian și Analekta.
Două proiecte discografice s-au materializat recent la casa de discuri ALPHA: Cafés d’Europe: în căutarea atmosferei primelor cafenele, de la Constantinopol la Londra, trecând prin Leipzig și Paris, și Bach: concerte pentru două clavecine, care îi reunește pe claveciniștii Olivier Fortin și Emmanuel Frankenberg.

Ansamblul este susținut, de asemenea, de către regiunea Bourgogne-Franche-Comté, de către departamentul Saône-et-Loire, de către organizația SPEDIDAM, de către Biroul de Export și de către organizația ADAMI. Ansamblul Masques este membru al FEVIS, al PROFEDIM și al Biroului de Export.

OLIVIER FORTIN
clavecin/orgă

Olivier Fortin a absolvit Conservatorul din Québec cu distincție în 1995. Și-a continuat studiile cu Dom André Laberge, obținând diploma de masterat de la Universitatea din Montreal, sub îndrumarea lui Réjean Poirier, și a primit mai multe burse pentru a studia la Paris cu Pierre Hantaï și la Amsterdam cu Bob van Asperen. În 1997 a fost distins cu marile premii la Concursul Bach din Montreal și la Festivalul din Bruges. Olivier Fortin este solicitat atât ca solist, cât și ca muzician de cameră, având turnee și înregistrări în Europa, China și Coreea de Sud, Statele Unite ale Americii și Canada cu ansamblurile Masques, Capriccio Stravagante și Tafelmusik. Cântă, de asemenea, cu Skip Sempé și Pierre Hantaï în programe muzicale pentru două și trei clavecine.
Este fondator și director al ansamblului Masques. Între anii 2004-2008 a predat clavecin și muzică de cameră la Conservatoire de Musique de Québec, iar în momentul de față predă la Tafelmusik Summer Institute din Toronto.Comments are closed.