ENSEMBLE PULCINELLA

foto Alberto-Crespo

De doisprezece ani, ansamblul Pulcinella întrunește soliști și muzicieni de cameră virtuozi, pasionați de interpretarea pe instrumente istorice și membri ai celor mai prestigioase formații, care s-au reunit în jurul lui Ophélie Gaillard. Acești muzicieni realizează o muncă aprofundată privind producerea și calitatea sunetului, revalorifică lucrări majore din repertoriu și se dedică descoperirii de opere inedite sau necunoscute.
Cele șase înregistrări ale ansamblului au primit elogiile presei: integrala Sonatelor pentru violoncel și bas continuu ale lui Vivaldi (în 2006), Luigi Boccherini (în 2007) și Arii de Bach (în 2012). Din 2014, două albume consacrate lui Carl Philipp Emanuel Bach și înregistrate de ansamblul Pulcinella au fost răsplătite și încununate de presa națională și internațională cu premiul Diapason d’Or al anului, cu premiul Choc al revistei Classica și cu distincții în revistele Strad, Toccata și Gramophone.
Ansamblul colaborează în mod regulat cu cei mai buni cântăreți din tânăra generație și concertează în cele mai prestigioase săli (Théâtre du Châtelet și Théâtre des Champs-Élysées din Paris, Arsenal din Metz, Festivalurile din Beaune, Radio France și Montpellier, Pontoise, Colmar, Vézelay). Omagiat de critica internațională, ansamblul Pulcinella este prezent la fel de des în Europa (Germania, Elveția, Italia) și în America Latină. Ansamblul Pulcinella duce o politică angajată, mai ales pe teritoriul său de reședință, în Île-de-France, îndeosebi în Seine-Saint-Denis, din dorința de a face cunoscută muzica barocă și clasică unui public cât mai larg.
Ansamblul Pulcinella cântă din 2013 în formație orchestrală, mai ales alături de corurile Maîtrise de Radio France, sub bagheta lui Sofi Jeanin, Les Pages et les Chantres al CMBV (Centrul de Muzică Barocă din Versailles), sub bagheta lui de Olivier Schneebeli, și Chœur Arsys Bourgogne.

OPHELIE GAILLARD
violoncel baroc

„Dacă tema este de o precizie caligrafică, gestul suplu, direct, poartă publicul în mișcări care au fluiditatea unui torent de munte.” Diapason, iunie 2011
Un spirit de o curiozitate insațiabilă, tentația riscului, un apetit de nestăvilit pentru întregul repertoriu concertant al violoncelului, dincolo de orice granițe sau dispute, iată, fără îndoială, trăsăturile care au scos-o imediat în evidență pe această strălucită interpretă franco-elvețiană.
Laureată a concursului Bach din Leipzig în 1998 și desemnată ,,Revelația categoriei solist-instrumentist” la premiile Victoires de la Musique Classique în 2003, Gaillard susține recitaluri atât în Asia, cât și în Europa și este invitata celor mai prestigioase orchestre, precum Orchestra Filarmonică din Monte-Carlo (albumul ,,Exils”), Orchestra Filarmonică din Lorena, Royal Philharmonic Orchestra (albumul ,,Dreams”, înregistrat la studioul Abbey Road), Czech National Symphony Orchestra (albumul ,,Strauss”) sau New Japan Philharmonic.
Ophélie Gaillard interpretează și dirijează în același timp, în special cu Orchestra Pulcinella, pe care a fondat-o în 2005, și care este constituită dintr-un grup de virtuozi pasionați de interpretarea pe instrumente istorice. Înregistrările lor consacrate lui Vivaldi, Bach, apoi lui Carl Philipp Emanuel Bach și Boccherini au primit cele mai înalte distincții discografice: Diapason d’Or al anului, Choc Classica, FFFF Télérama.
De la apariția sa în 2015, albumul Alvorada, consacrat muzicii iberico-latine și desemnat de către Revista Strad drept Star Recording, și-a câștigat un public foarte numeros și artista se află deseori în turneu cu el prin Europa și America Latină. Ophélie Gaillard colaborează în mod regulat atât cu dansatori, cât și cu muzicieni tradiționali și populari.
Un album înregistrat live la festivalul MiTo de la Torino cu cântărețul de bossa nova Toquinho a fost lansat în toamna lui 2019.
De asemenea, Ophélie Gaillard este interpreta preferată a unor compozitori contemporani, lucrează în strânsă colaborare cu dansatori și actori și a înregistrat pentru Aparté mai multe integrale elogiate de presa internațională: Bach, Britten, Schumann, Fauré, Chopin, Brahms și Richard Strauss.
Pedagog căutat, ea este invitată deseori să țină cursuri de măiestrie în timpul turneelor sale. Din 2014 predă la Haute Ecole de Musique din Geneva și este membru în juriile celor mai prestigioase concursuri internaționale (ARD din München, Concursul Internațional de Muzică Clasică de la Geneva).
Ophélie Gaillard cântă la un violoncel construit de Francesco Goffriller în 1737, împrumutat cu generozitate de banca CIC (Banca de Credit Industrial și Comercial), și un violoncel piccolo flamand anonim.

 Comments are closed.