Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

ENSEMBLE LA FENICE

25/09/2019-7:00 pm - 8:00 pm

25 SEPTEMBRIE, ora 19, Biserica Evanghelică Lutherană (Punctele Cardinale)
„NATURA AMOROSA”
conducerea muzicală JEAN TUBÉRY

ENSEMBLE LA FENICE
JEAN TUBÉRY, cornetto/flaute/voce
FANIE ANTONELOU, soprană
SASKIA SALEMBIER, mezzo-soprană/vioară barocă
JEAN-BAPTISTE VALFRÉ, violoncel baroc
ETIENNE GALLETIER, lăută
MATHIEU VALFRÉ, orgă/clavecin

PROGRAM:
Canti d’Uccelli
CLÉMENT JANEQUIN (1485-1558), Le Chant des Oiseaux, Canzon delli uccelli (Venetia 1577)
GIOVANNI BATTISTA RICCIO (1570-1630), La Rossignola, Canzon a quattro
CLAUDIO MONTEVERDI (1567-1643), Dolcissimo uscignolo, à 5 voci
Anonyme (Manuscrit XVIIème-BN Paris), ‘The nightingale’
JAN JACOB VAN EYCK (1590-1656), Engels nachtegael (Le rossignol anglais)
JEAN DE CASTRO (v.1540-1611), Una strania Fenice
JACQUES ARCADELT (v.1504-1568), Il bianco e dolce cigno cantando more
GIOSEPPE CAÏMO (1545-1584), Mentre il cuculo il suo cucu cantava
GIROLAMO FRESCOBALDI (1583-1643), Capriccio fatto sopra il cucchu
CLAUDIO MONTEVERDI (1567-1643), O come sei gentile
TARQUINIO MERULA (v.1595-1665), Canzon La gallina
MARCO UCCELLINI (v.1603-1680), Canzon l’Ermaphrodita Maritati insieme, il cucu e la gallina fan buon concerto…

Primavera degli amori
CLAUDIO MONTEVERDI, Fuggi l’inverno… torna la primavera, con ritornelli
MARTINO PESENTI (1600-1647), Corrente la Primavera
PAOLO QUAGLIATI (c.1555-1628), Soavissimi fiori coltin el bel giardin
CLAUDIO MONTEVERDI, O Rosetta, che Rosetta
PAOLO QUAGLIATI, Vedi l’Alba bella clori
ANDREA FALCONIERO (1585-1656) Brando Abril
BIAGIO MARINI (1594-1663), Hor che l’alba, hor che l’aurora (Allegrezza del nuovo maggio)
GIOVANNI KAPSBERGER, ( 1580-1651) Canario
CLAUDIO MONTEVERDI, Zefiro torna, sopra la ciaccona

 

„Natura amorosa” sau trezirea simțurilor în natură la începuturile barocului
Cu faimosul „cântec al păsărilor” de Clément Janequin… Gallina lui Tarquinio Merula, cu cântecul Cucului și al Privighetorii… Fugg’il verno… torna la primavera de Claudio Monteverdi…
Programul acestui concert își propune să ne scufunde în lumea sunetului, văzului și… mirosului trezirii la viață a naturii de la începuturile barocului. Cântecul păsărilor, primul „profesor de canto” al umaniștilor Renașterii, a inspirat multe generații de compozitori de la apariția lucrării omonime a lui Clément Janequin. La câteva decenii după prima tipărire, piesa a fost publicată la Veneția sub formă de canzon instrumental; vă propunem această versiune, care combină textul franțuzesc (și onomatopeile lui ornitologice) cu bogăția coloristică venețiană. Succes garantat!
Ca emuli ai acestui prim mare compozitor iubitor al naturii, muzicienii franco-flamanzi ai generației următoare au fost neobosiți în a transpune în cântec muzicalitatea sunetului păsăresc… Jacques Arcadelt zugrăvește întreaga noblețe și beatitudine a cântecului de lebădă, în timp ce Jean de Castro dezvăluie o melodicitate nemaiauzită până atunci pentru a o face să cânte pe „ciudata Phoenix”…
Dincolo de Alpi, Giusepe Caimo evocă la rândul lui zborul cucului… care străpunge văzduhurile cu tonul celor două note tainice ale sale, înainte de a fi închis în mișcarea mecanică a unui ceas elvețian… acest interval de terță marchează momentul de înflorire a primei generații de compozitori-instrumentiști virtuozi, după cum o dovedește Girolamo Frescobaldi: el dezvoltă acest motiv într-un ingenios capriccio cu contrapunct bogat, construit pe subtilele proporții ritmice ale primului maestru al barocului roman. Virtuoz fără egal printre creaturile înaripate, privighetoarea este omniprezentă oricând e evocată frumusețea cântului: în Franța (Rossignol), Italia (Uscignolo), Anglia (Nightingale) sau Olanda (Nachtegael), toți sunt de acord cu supremația melismelor și tremolo-urilor sale!
Onomatopeele lui Clément Janequin sunt apoi înlocuite de emoția pe care cântecul său i-o provoacă lui Monteverdi, care-l face să răsune într-o polifonie „mai mult divină decât umană”, în termenii „concertului păsărilor” al lui Etienne Moulinié. Mod de comunicare și expresie a păsărilor, ceea ce acești oameni numesc cântec se transformă în cotcodăceală când este evocată jalnica găină… pe care oamenii ingrați o uită câtă vreme ea e și neprețuita lor hrană! Alături de ceea ce lumea numește cu dispreț cântecul cocoșului, evocarea sonoră acestei frumoase – deși umile – curți trimite la tablourile naturaliste aflate la modă în epocă; curte a cărei cei mai buni ambasadori în întreaga Europă vor fi pictorii flamanzi… În același fel, Gallina (găina) lui Tarquinio Merula primește „cântatul cocoșului și al găinilor” (Hane in Henne Gekraay) când sosește (cât se poate de vie încă) pe pământurile batave… Altă căsătorie considerată „împotriva naturii”… cucul și găina „s-au căsătorit, fac un concert minunat” (maritati insieme … fanno un bel concerto!), ne spune Marco Uccellini… al cărui nume de familie („păsărele”) l-a înspirat poate să le închine acest tribut semenilor noștri înaripați!
Dacă trezirea naturii la viață se aude în pădurile noastre la venirea primăverii, simțul vizual și olfactiv nu ne este mai puțin solicitat la apariția florilor… „podoaba pajiștilor, mândria grădinilor”! Soavissimi fiori a lui Paolo Quagliati (roman de asemenea și contemporan cu Frescobaldi) sunt cu atât mai înmiresmate pentru că vin din mâinile „celei în fața căreia mă închin…”, în timp ce trandafirul din Scherzi musicali a lui Monteverdi, această floare care este pentru grădină ca privighetoarea pentru cântecul de păsări… ne reamintește că cea mai frumoasă creatură dintre plante nu este totuși lipsită de spini!
Trezirea naturii este de asemenea și nașterea zilei: zorile lui Biagio Marini anunță o lungă și luminoasă zi de mai, pe când cea a lui Quagliati pune capăt nopții… pe care Tirsi ar fi dorit să o petreacă alături de a sa Clori!
În aceste zile frumoase, cum însuși Monteverdi ne amintește în triumfătoarea sa Ciaccona, „Zephyr revine, iar accentele sale dulci… fac undele să murmure și florile să danseze pe pajiști la minunata sa muzică”.
Acum, „treziți-vă, inimi adormite, și destupați-vă urechile… pentru că zeul Iubirii vă cheamă”! (Clément Janequin, Cântecul păsărilor)

Details

Date:
25/09/2019
Time:
7:00 pm - 8:00 pm
Event Category:

Venue

Biserica Evanghelica Lutherana Timisoara
Str. Ionel I.C. Brătianu nr. 3
Timisoara, Timis Romania

Organizer

Codrin Emandi
Phone:
+40 0723 443161
Email:
Website:
www.festivalmuzicaveche.ro