Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

’LUMIÈRES ET TÉNÈBRES’ – ENSEMBLE MIRABEAU

07/10/2018-8:00 pm - 9:00 pm

| 20ron

7 OCTOMBRIE, ora 20, Biserica Evanghelică Lutherană (Punctele Cardinale) 

‚LUMIÈRES ET TÉNÈBRES’

director artistic JEAN-PHILIPPE KUZMA 

ENSEMBLE MIRABEAU 

JEAN-PHILIPPE KUZMA, vioară barocă 

MIHAÏ RITTER, vioară barocă 

MARIE-CHRISTINE MYRON, violă barocă 

JEREMIE MAILLARD, violoncel baroc 

RICHARD MYRON, contrabas baroc 

CHLOÉ SEVERE, clavecin 

PROGRAM:

JOHANN SEBASTIAN BACH (1685-1750) — Brandenburg Concerto nr. 3 în sol major, BWV 1048: Allegro/Adagio/Allegro

JOHANN CHRISTIAN BACH (1735-1782)– Cvartetul în mi bemol major, op. 8/VI: Largo/Allegro con Spirito

WOLFGANG AMADEUS MOZART (1756-1791) — Requiem, KV 626: Introït/Kyrie/Dies Irae/Tuba mirum/Rex tremende/Recordare/Confutatis/Lacrymosa/ Domine Jesu/Hostias/Sanctus-Benedictus/Agnus Dei/Lux Aeterna

LUMIÈRES ET TÉNÈBRES – transcrieri din abundenţă
Programul pe care îl propunem nu lasă auditoriului nicio şansă să asculte vreo opera din program în instrumentaţia ei originală. Mai întâi incomparabilul Bach tatăl: al III-lea Concert Brandenburgic BWV 1048 necesită în mod obişnuit un colectiv rar şi dificil de reunit (trei viori, trei alto-uri, trei violoncele, un contrabas şi un clavecin). De aceea am luat hotărârea de a reduce această operă pentru cvintet de coarde îmbogăţit cu clavecin. Este vorba despre unul dintre cele mai cunoscute din seria de şase concerte, scrise în trei tempouri: Allegro (foarte germanic şi solemn reluat în Simfonia introductivă a Cantatei 74), Adagio (doar două acorduri pot da naştere unei mici cadenţe de clavecin sau vioară după dispoziţie) şi un Allegro foarte dansant inspirat din Pastorala BWV 590. Această versiune sportivă comportă bineînţeles mai multe note de cântat, dar ştiu că acoliţii mei sunt perfect capabili să le interpreteze!
Urmează fiul, Johann Christian Bach, cu cvartetul op. 8, nr 6, scris pentru flaut, vioara, alto și bas continuu, unde, după o idee a lui Richard, contrabasistul nostru, am înlocuit flautul cu vioară. Două tempouri pentru această operă încântătoare care respiră clasicismul: un Largo care face viorile să dialogheze, dar care dă partea frumoasă la alto, apoi un Allegro spirituo, care te face să te gândeşti incontestabil la Haydn.
Pentru a încorona totul, o reducere spectaculară care îi bucură pe toţi organizatorii de concerte: veritabilul Requiem al lui Mozart pentru bugetul unui cvartet de corzi. Orchestra, corurile şi soliştii înlocuiţi printr-un simplu efectiv de patru instrumente. Datorăm această faptă de vitejie unui anume Peter Lichtenthal (medic, compozitor şi prieten cu unul din fiii lui Wolfgang Amadeus) la puţin timp după moartea autorului. Am ales să fim ajutaţi de contrabas pentru anumite mişcări (este vorba aici de o transcriere în transcriere). Ne referim la versiunea integrală a operei şi nu veţi pierde lista tempourilor: Introït, Kyric, Dies Irae, Tuba mirum, Rex tremende, Recordare, Confutatis, Lacrymosa, Domine Jesu, Hostias, Sanctus, Benedictus, Agnus Dei, Lux Aeterna.
Totul există aici, chiar şi iluzia vocilor…

Details

Date:
07/10/2018
Time:
8:00 pm - 9:00 pm
Cost:
20ron
Event Category:

Venue

Biserica Evanghelica Lutherana Timisoara
Str. Ionel I.C. Brătianu nr. 3
Timisoara, Timis Romania

Organizer

Codrin Emandi
Phone:
+40 0723 443161
Email:
Website:
www.festivalmuzicaveche.ro