Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

‚Sonate a tre’ – L’ACHÉRON

05/10/2017-8:00 pm - 9:00 pm

| 20RON

 

5 OCTOMBRIE, ora 20, Biserica Evanghelică Lutherană (Punctele Cardinale)

‚Sonate a tre’

direcţia artistică François Joubert-Caillet

L’ACHÉRON

MARIE ROUQUIÉ, vioară barocă
FRANÇOIS JOUBERT-CAILLET, viola da gamba
MIGUEL HENRY, chitară, archiluth
YOANN MOULIN, clavecin, orgă

 

PROGRAM
PHILIPP HEINRICH ERLEBACH (1657-1714) — Sonata Quarta: Grave/Vivace/Adagio, Allemande, Courante, Sarabande/Variatio, Gique
— Sonata Seconda: Adagio/Allegro/Adagio, Allemande, Courante, Sarabande/Variatio, Gique
— Sonata Prima: Adagio/Allegro/Affettuoso, Allemande, Courante, Sarabande/Variatio, Gique
— Sonata Quinta: Adagio/Allegro/Adagio, Allemande, Courante, Sarabande/Variatio, Gique
— Sonata Sesta: Affetuoso/Allegro/Grave, Allemande, Courante, Sarabande/Variatio, Gique
— Sonata Terza: Adagio/Allegro/Lento, Allemande, Courante, Sarabande/Ciaconne

 

SONATE A TRE

 

Philipp Heinrich Erlebach (1657-1714) este un compozitor aproape necunoscut astăzi în ciuda marii reputații de care s-a bucurat în timpul vieții: activ în Germania centrală, a compus în toate marile genuri muzicale (cantate, operă, orchestră, muzică de cameră) nenumărate lucrări, dintre care din păcate cele mai multe s-au pierdut.

În domeniul muzicii de cameră, Erlebach a publicat aceste șase Sonate a violino e viola da gamba col suo basso continuo în 1694: inspirate din Sonata da camera italiană, le-a adaptat unei forme comune în țările germanice din a doua jumătate a secolului al XVII-lea în care viola da gamba este considerată instrument concertant, egal cu vioara, și nu instrument de acompaniament, ca în Franța sau în Italia aceleiași epoci. Acest tip de sonată trio pentru vioară, viola da gamba și basso continuo a fost dezvoltat pe scară largă de Dietrich Buxtehude, Johann Heinrich Schmelzer, Johann Philipp Krieger (și alții), dar și de John Jenkins sau William Lawes în Anglia. Cu viola da gamba „înlocuind” vioara a doua obișnuită, aceste sonate sunt adesea mai suave și le permit compozitorilor să mărească spectrul de culori și de expresie al muzicii.

Deopotrivă de o mare virtuozitate și de un imens rafinament, Sonatele lui Erlebach fac legătura între Italia și Franța; reprezentante demne ale stilului germanic Gemischter Styl, ele sunt construite ca Suite de dansuri franceze (Allemandă, Courantă, Sarabandă, Gigă), dar precedate de un Preludiu după moda italiană (lent-rapid-lent) și obligă violonistul să folosească o vioară în scordatură (acordată altfel decât de obicei), cât și un violino piccolo.

Așa cum îi e obiceiul, L’Achéron dorește să scoată din uitare un compozitor și muzica sa: Erlebach este un muzician semnificativ din a doua jumătate a secolului al XVII-lea, făcând legătura, în plan istoric și stilistic, între Schütz și Bach. Muzica sa sensibilă, plină de diversitate şi spirit, face să dialogheze vioara și viola în ceea ce François Couperin va numi mai târziu Réunion des Goûts principiu pe care-l va pune în aplicare în mod notabil în ale sale Nations.

Details

Date:
05/10/2017
Time:
8:00 pm - 9:00 pm
Cost:
20RON
Event Category:

Venue

Biserica Evanghelica Lutherana Timisoara
Str. Ionel I.C. Brătianu nr. 3
Timisoara, Timis Romania

Organizer

Codrin Emandi
Phone:
+40 0723 443161
Email:
Website:
www.festivalmuzicaveche.ro