Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

‚The Venetian Cello’ – MIDNIGHT GARDEN

17/10/2017-8:00 pm - 9:00 pm

| 20RON

 

17 OCTOMBRIE, ora 20, Biserica Evanghelică Lutherană (Punctele Cardinale)

‚The Venetian Cello’

direcţia artistică Catherine Jones

MIDNIGHT GARDEN

CATHERINE JONES, violoncel baroc
ANNA FONTANA, clavecin
WILLIAM CARTER, teorba

 

PROGRAM
GIOVANNI BENEDETTO PLATTI (1697 -1763) — Sonata în la major: Adagio/Allegro/Largo/Presto
BENEDETTO MARCELLO (1686 – 1739) — Sonata în fa major: Largo/Allegro/Largo/Allegro
BALDASSARE GALUPPI (1706 – 1785) — Sonata în sol minor pentru clavecin: Largo/Allegro/Allegretto
ANTONIO CALDARA (1670 – 1736) — Sonata în sol major (XVI): Largo/Allegro/Largo/Allegro
***
GIOVANNI GIROLAMO KAPSBERGER (1580 – 1651) — Suita pentru teorbă: Toccata/Ballo/Corrente
GIOVANNI BENEDETTO PLATTI (1697 – 1763) — Sonata în sol minor: Adagio/Non presto/Largo/Allegro
ANTONIO VIVALDI (1678 – 1741) — Sonata în la minor RV 43: Largo/Allegro/Largo/Allegro

 

The Venetian Cello

Acest program este dedicat sonatelor pentru violoncel și continuo și oferă un repertoriu din perioada de aur a barocului venețian. Toți compozitorii ale caror lucrări sunt prezentate în program, s-au născut între 1667 și 1697, fiind puternic afiliați cu Republica Venețiană și cu principala sa biserică, San Marco. Antonio Caldara a fost corist și a studiat la San Marco, iar Giovanni Platti a fost angajat acolo ca suonatore di violetta (probabil viola tenore). Benedetto Marcello a fost avocat de profesie și, cum provenea dintr-una dintre cele mai influente familii din Veneția din acel timp, a fost considerat Patrizio (nobil) și a fost admis în Maggior Consiglio, cea mai înaltă instanță din Republică.
Este de la sine înțeles că un concert instrumental din Veneția secolului al XVIII-lea trebuie să ofere de asemenea și muzica lui Antonio Vivaldi, cel mai cunoscut exemplu al muzicii instrumentale a barocului venețian, și de o importanță deosebită pentru repertoriul de violoncel.
Grupul continuo este alcătuit din clavecin și teorbă. Anna Fontana (clavecin) şi William Carter (teorbă) amândoi interpreți foarte cunoscuți la aceste instrumente, iar fiecare va interpreta o piesă solo în acest program.
Depășim datele sonatelor pentru violoncel și trecem la compozitorul Galuppi, născut în 1706 pe insula Burano din Republica Venețiană. A fost foarte apreciat ca interpret și compozitor virtuoz pentru instrumentele cu claviatură. De-a lungul carierei sale Galuppi a deținut diverse funcții oficiale în instituții caritabile și religioase din Veneția, cea mai prestigioasă dintre acestea fiind maestro di coro la capela Dogelui din bazilica San Marco. Încheiem cu Kapsberger, un renumit și virtuoz interpret de origine germano-italiană la lăută, teorbă și chitarrone și un foarte original compozitor pentru aceste instrumente. E posibil să se fi născut la Veneția, dar acest lucru nu este dovedit. După 1605 s-a mutat la Roma unde și-a câștigat rapid reputația de virtuoz genial și unde și-a făcut multe relații puternice. Suita pentru teorbă din acest concert a fost publicată la Veneția în 1604, Veneția fiind, în acel timp, unul dintre cele mai importante centre unde se produceau publicații muzicale.
Toți acești compozitori creionează o imagine minunată și variată a Barocului Venețian, de la lucrările mai timpurii dar incredibil de inovatoare ale lui Kapsberger la compozițiile de tranziție ale lui Galuppi, care a fost și un compozitor de operă foarte apreciat pe plan internațional. Sonatele de violoncel compuse in aceasta perioada reprezinta culminatia Barocului Venețian. În această primă jumătate a secolului al optsprezecelea, violoncelul este eliberat de rolul său de instrument de continuo spre a-și dezvolta un repertoriu de sonate și concerte solo care extind gama registrului tonal al instrumentului și lirismul acestuia, neexplorat anterior. Toate sonatele pentru violoncel au forma caracteristică a compozițiilor instrumentale venețiene din această perioadă: forma sonatei da chiesa, în 4 mișcări (tempo lent-rapid-lent-rapid).

Details

Date:
17/10/2017
Time:
8:00 pm - 9:00 pm
Cost:
20RON
Event Category:

Venue

Biserica Evanghelica Lutherana Timisoara
Str. Ionel I.C. Brătianu nr. 3
Timisoara, Timis Romania

Organizer

Codrin Emandi
Phone:
+40 0723 443161
Email:
Website:
www.festivalmuzicaveche.ro