IL CONVITO

IL CONVITO

Fondat pe bazele muzicii de cameră și reunit în jurul clavecinului, al orgii sau al pianofortelui lui Maude Graton, Il Convito se dedică promovării repertoriului baroc, clasic și romantic pe instrumente istorice.
Din 2016, cu susținerea muzicienilor care formează nucleul ansamblului, Il Convito a devenit de asemenea orchestră, punând bazele unui proiect în mai multe capitole, Les Lumières du Romantisme (Luminile Romantismului). Acest proiect se construiește în jurul diferitelor curente artistice și intelectuale care se intersectează în cea de a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, cu Carl Philip Emanuel Bach, Wilhelm Friedemann Bach, Mozart, Haydn, Beethoven și contemporanii lor, proiectul urmând a se extinde până la Mendelssohn.
În formație restrânsă, Il Convito lucrează la proiecte variate, refuzând proiectele de orchestră de tip „Salon de muzică”. Anumite proiecte dau naștere unei munci de cercetare concentrate asupra unui loc și timp dat, ca de exemplu repertoriul venețian din prima jumătate a secolului al XVII-lea. Johann Sebastian Bach se află în centrul mai multor programe: Concertele pentru unul, două sau trei clavecine, Concertele Brandenburgice.
Il Convito susține creația contemporană cu o primă comandă plasată compozitorului Philippe Schoeller alături de percuționistul Florent Jodelet (comandă susținută de Festival de Saintes 2018 și de Abbaye aux Dames), și o a doua comandă pentru compozitorul Nicolas Frize (creație 2019).
Il Convito dezvoltă proiecte interprofesionale cu alte ansambluri, cum ar fi Les Basses Réunis (sub conducerea lui Bruno Cocset), și invitați ca Pierre Hantaï (clavecin), Florent Jodelet (percuție), Camille Poul (soprană), Thomas Hobbs (tenor), Damien Guillon (contratenor).
Istoricul de artă Anne Delage lucrează în mod regulat alături de Il Convito, aducându-și valoroasa contribuție lămuritoare în cadrul diferitelor proiecte artistice și pedagogice ale ansamblului.
Primul disc al ansamblului, consacrat Concertelor pentru clavecin și coarde ale lui Wilhelm Friedemann Bach și apărut în 2015 la Mirare, a fost primit călduros de către critică: 4F de la Télérama, Gramophone Editor’s Choice, Shortlist Gramophone Awards 2016, Forbes 10 Best Classical Recordings of 2015. Următorul disc – prima înregistrare ca orchestră – va fi consacrat Concertelor pentru pian și orchestră de Mozart (Nr. 27) și Beethoven (Nr. 2) și va apărea la Mirare în 2019.
Stabilit la La Rochelle și în regiunea Nouvelle-Aquitaine din 2015, ansamblul duce o importantă muncă de promovare a muzicii în Charente-Maritime și în Deux-Sèvres. Din 2011, Il Convito este ansamblul fondator al Academiei Muzicale din Saint-Loup în parteneriat cu Amis de l’Orgue din Saint-Loup, precum și al festivalului Musiques en Gâtine, devenit MM Festival la La Rochelle în 2017. Ansamblul a fost susținut de Théâtre de la Coupe d’Or printr-o rezidență-colaborare din 2016 până în 2019 și va începe o nouă rezidență la Scena Națională Moulin du Roc din Niort începând din 2019. Maude Gratton este de asemenea asociată cu Il Convito la Théâtre de Cornouaille din Quimper din anul 2018.
Il Convito e sprijinit de DRAC Nouvelle-Aquitaine, Regiunea Nouvelle-Aquitaine, orașul La Rochelle, ADAMI, SPEDIDAM, Inter Mutuelles Assistance și MAIF. Anumite programe beneficiază de susținerea OARA (Office Artistique de la Région Nouvelle-Aquitaine) și a FCM (Fonds pour la Création Musicale). Ansamblul este membru FEVIS (Fédération des Ensembles Vocaux et Instrumentaux Spécialiséss) și Bureau Export.

MAUDE GRATTON
clavecin, orgă

Născută la Niort în 1983, Maude Gratton își desfășoară cariera solistică în Franța și în străinătate, cântând atât la clavecin cât și la orgă sau la pianoforte.
Cântă adeseori alături de muzicieni ca Bruno Cocset, Guido Balestracci, Pierre Hantaï, Philippe Pierlot, Damien Guillon, Baptiste Lopez, Ageet Zweistra, Camille Poul.
De asemenea, în duo cu percuționistul Florent Jodelet, abordează repertoriul modern pentru clavecin și percuție și interpretează regulat creațiile compozitorului de muzică contemporană Nicolas Frize.
De câțiva ani, ea este de asemenea membră a Collegium Vocale Gent ca solistă invitată de Collegium Vocale Gent & Philippe Herreweghe.
Maude Gratton a fondat Il Convito ca ansamblu de muzică de cameră și începând cu 2016 l-a dezvoltat în formație orchestrală, pe o linie directoare care duce de la Bach la Beethoven. Beneficiază de susținerea Théâtre de la Coupe d’Or din Rochefort printr-o rezidență-colaborare pe parcursul a trei sezoane succesive. Din 2018, Maude este de asemenea artistă asociată a Teatrului Cornouaille din Quimper, iar din 2019 va începe o nouă rezidență cu Il Convito la Scena Națională Moulin du Roc din Niort.
În paralel, Maude Gratton a fondat și conduce, ca director artistic, mai multe proiecte în Regiunea Nouvelle-Aquitaine: Academia de Muzică Saint-Loup din Deux-Sèvres (din 2011), precum și MM Festival din La Rochelle din 2017.
Prima sa înregistrare solo consacrată operelor lui Wilhelm Friedemann Bach (la casa de discuri Mirare) a fost recompensată cu premiul Diapason d’Or al anului 2009.
Mai multe înregistrări ca solistă au apărut mai apoi la Mirare:
Cele trei Sonate pentru violoncel și pian opus 16 de Georges Onslow cu Emmanuel Jacques; Ofranda Muzicală a lui J. S. Bach cu Ricercar Consort; Concertele pentru clavecin de Wilhelm Friedemann Bach cu Il Convito (nominalizată în Shortlist Gramophones Awards 2016); Trei sonate de Beethoven pentru vioară și pian cu Baptiste Lopez.
Ca solistă, a participat la: două înregistrări J. S. Bach ale ansamblului Banquet Céleste condus de Damien Guillon; un disc Vivaldi al ansamblului Basses Réunies condus de Bruno Cocset (Choc Classica); mai multe discuri cu ansamblul Ricercar Consort și Philippe Pierlot: Weckmann (Choc Classica), Imitatio (Diapason d’Or); un disc consacrat lui Martin Matalon cu ansamblul Les Siècles condus de François-Xavier Roth.
La Phi – Outhere Music au apărut un disc de orgă solo consacrat lui J.S. Bach (Leipzig Organ Works), precum și cvintetul pentru pian și instrumente de suflat al lui Beethoven cu Edding Quartet.
Printre proiectele sale viitoare de înregistrare se numără un disc solo consacrat muzicii italiene a secolului al XVII-lea, precum și prima înregistrare în orchestră a ansamblului Il Convito (Mozart și Beethoven).
Maude Gratton este absolventă a Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris (CNSMD) la clavecin, basso continuo, orgă, contrapunct renascentist. A câștigat în 2003 premiul al doilea la Concursul Internațional de Orgă din Bruges și a fost promovată ca Tânără Solistă a anului 2006 de Radiourile Publice Francofone.One response to “IL CONVITO”