MONIKA TOTH, DIANA EMANDI & MATEI CHIOARIU

foto Daniel Preston

MONIKA TOTH
vioară barocă

A obținut diploma cu distincție în pedagogia viorii și interpretarea muzicii de cameră de la Academia de Muzică Franz Liszt, Szeged, Ungaria, în 1997.
În 1999, i s-au acordat granturi de la Fundația Soros și Fundația Marco Fodella, care i-au permis să studieze vioara barocă și să se specializeze în muzică veche la Accademia Internazionale della Musica din Milano sub îndrumarea lui Enrico Gatti. Ulterior, a primit o diplomă de masterat „cum laude” în vioară barocă de la Conservatorul Vincenzo Bellini din Palermo în 2007 ca studentă a lui Enrico Onofri. De asemenea, a participat la masterclass-urile lui Simon Standage, Lucy van Dael, Jaap Schröder, Bart Kuijken și Malcolm Bilson.
A câștigat premiul II la Concursul Internațional de Muzică de Cameră Premio Bonporti Rovereto (Italia, 2000) și premiul III la Concursul Internațional de Telemann de la Magdeburg (Germania, 2001) în ambele concursuri, șeful juriului internațional a fost Gustav Leonhardt.
Ea apare în mod regulat alături de grupuri de muzică veche și ansambluri de cameră, inclusiv I Barocchisti, Imaginarium Ensemble, Ensemble Zefiro, Accademia Bizantina, Il Giardino Armonico, Dolce e Tempesta, Europa Galante, Capella Leopoldina Graz, Barucco Wien, Neue Hofkapelle Graz, Accentus Austria L’Eclisse, Ensemble Castor și Stella Matutina. Este invitată frecvent ca muzician in ansambluri camerale, lider și solist la festivaluri internaționale de prestigiu, precum Regensburg, Berlin, Barcelona, ​​Leipzig, Viena, Salzburg, Trigonale, Mantova, Milano, Cracovia, Stockholm, Cuopio, Mexico City, Creta și Ierusalim.
A contribuit la numeroase înregistrări (55 CD) cu Decca, EMI, Sony, Archiv, Naiv, Deutsche Harmonia Mundi, Arts, Chandos, Hungaroton, RTSI, Symphonia, Amadeus, Taktus, Erato, Querstand, Panclassics, Passacalia, Arcana, Preiser Records, etichete Brilliant Classics și Virgin.
Începând cu anul 2003 a predat în mod regulat vioara barocă la academiile de vară de muzică veche din Ungaria, Italia și Polonia. Este fondatoarea Academiei de Muzică Veche Miszla, care are loc de două ori pe an la vila barocă Nemeskéry din Miszla, Ungaria din 2011. Din 2012, este tutor al compartimentelor de coarde ale orchestrei baroce I Talenti Vulcanici la Centro di Musica Antica della Pietá de’Turchini, Napoli. Din 2018/19 este lector de vioară barocă la Universitatea din Ljubljana. În 2019, Mónika Tóth a fost distinsă cu premiul Betty Wager de către orașul Heves, Ungaria, orașul ei natal, pentru realizările sale în muzica veche.

DIANA EMANDI
vioară barocă

Este absolventă a Facultăţii de Muzică din Timişoara în anul 1996. A urmat cursuri master de vioară cu Peter Csaba la Szombathely, Ungaria. A fost membră a orchestrei Operei Timişoara, iar din 1992 și până în prezent este membră a orchestrei Filarmonicii Banatul Timişoara.
Importantă pentru dezvoltarea ca muzician a fost participarea la cursurile master de muzică veche ale Mirei Glodeanu, Bruno Cocset (Academie de Sable), Richard Gwilt (Ringve Summer Mastercourses), Frederick Haas (Academia Regală de Muzică din Bruxelles).
Alaturi de soţul său, violonistul Codrin Emandi, înfiinţează La Follia Baroque Ensemble Timişoara (2005). Din acest moment activitatea sa profesională se concentrează în acest atelier cameral cu care se identifică şi care permite membrilor ansamblului să desfaşoare o intensă activitate concertistică internaţională materializată prin numeroase concerte atât în Europa, Paris, Londra, Lewes, Amsterdam, Bruxelles, Madrid, Luxembourg, Amiens, Callais, Beograd, Krakovia, Karlsruhe, Treviso cât şi în SUA, Detroit, Troy, Cleveland, Bloomfield Hills.
Împreună cu ansamblul baroc timişorean a răspuns şi invitaţiilor de participare la prestigioase festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul Internaţional „Timișoara Muzicală” al Filarmonicii Banatul Timişoara, Festivalul Internaţional de Muzica Veche din Miercurea-Ciuc, Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră – Brașov, Festivalul Internaţional „Toamna Muzicală Clujeană” al Filarmonicii din Cluj-Napoca, Festivalul „La Stravaganza” al Conservatorului din Cluj, „Festivalul Etnic” Sighișoara, American – Romanian Festival (Detroit, S.U.A.), Festival des Ecrins (Vallouise, Franța), Festival Mezza Estate (Italia), Festivalul din Santander (Spania), Festivalul Internaţional de Teatru SIBFEST, Festival de Wallonie (Festival de Namur), Nuits Baroques au Palais de Behague (Paris), Festival Internazionale di Musica Antica WunderKammer (Trieste), Festival din Brezice (Slovenia).
Colaborează cu muzicieni şi ansambluri de renume ca: Le Poeme Harmonique, Le Tendre Amour, Concerto de Cavalieri, Il Convito, Ausonia, Janas Ensemble, Amandine Beyer & Gli Incogniti, Austrian Baroque Company, Jaap Schroder, Jean-Pierre Menuge, Jean-Cristoph Frisch, Paola Erdas, Marcel Ponseele, Thor-Harald Johnnsen, Thomas Boysen, James Munro, Frédérick Haas, Mira Glodeanu, Vincent Dumestre, Veronika Skuplik, Farran Sylvain James, Edwin-Crossley Mercer, Nuria Pujolras, Deborah Cachet, Marcello Di Lisa, Federico Guglielmo, Ryo Terakado, Maude Gratton etc.
Împreună cu Codrin Emandi înfiinţează în anul 2006 Societatea Musica Antica care iniţiază şi organizează Festivalul de Muzică Veche Timişoara (Timişoara Early Music Festival) ajuns în 2021 la ediţia XV-a aniversară precum şi două ediţii ale Festivalului şi Masterclass de Muzică Veche Brebu Nou.
În anul 2019, împreună cu Codrin Emandi, au fost selectați de Consiliul pentru Excelența Timișoarei pentru înalta distincție Premiul de Excelență Eugen Todoran Pentru Științe Umaniste și Arte, laudatio fiind făcută de scriitorul Mircea Mihăieș.

MATEI CHIOARIU
actor

A absolvit în Bucureşti Universitatea „Spiru Haret”, Facultatea de Teatru, specializare în Arta Spectacolului de Teatru, clasa prof. Sanda Mânu, asistent Dana Voicu. În prealabil a urmat Școala de Muzică și Arte Frumoase Nr. 5 din Bucureşti, unde a studiat flaut și pian, la clasa prof. Mircea Caragiani.
A urmat cursuri de canto și tehnică vocală sub îndrumarea tenorului Corneliu Fânățeanu și cursuri de dans, sub îndrumarea coregrafului Tonkins Andersen.
A fost colaborator al multor teatre, printre care amintim: Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, Teatrul Odeon, Opera Comică pentru Copii, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, precum și în mediul independent.
A colaborat cu regizorul Igor Cobileanski pentru producția Afacerea Est (2016).
A obținut 5 premii pentru cel mai bun actor, pentru producția independentă: LSD Theatre Show, în regia lui Horia Suru.
A colaborat cu regizori precum: Ana Mărgineanu, Ada Lupu Hausvater, Florin Piersic Jr., Leta Popescu, Tompa Gabor, Sabin Popescu, Horia Suru, Alexander Hausvater, Antonella Cornici, Răzvan Mazilu, Kero, Szilard Somogy și mulți alții.
În prezent este angajat al Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Timișoara, unde poate fi urmărit în spectacolele: Frați regia Florin Piersic Jr., Hamlet regia Ada Lupu Huasvater, Timișoara capăt de linie regia Ana Mărgineanu, text Peca Ștefan, Anna Karenina, Frumoasă și Bestia, Mătușa Julia și condeierul, (În)credibil, și multe altele.Comments are closed.