RACHEL PODGER & DANIELE CAMINITI

RACHEL PODGER
vioară barocă/director

„Rachel Podger, gloria britanică de neegalat a viorii baroce” (The Times) este recunoscută ca un interpret de primă clasă al stilului baroc și clasic. A fost prima femeie căreia i s-a atribuit prestigiosul premiu Royal Academy of Music/Kohn Foundation Bach Prize în octombrie 2005 și este artistul anului desemnat de Gramophone în 2018. E de asemenea o programatoare de festival creativă, fiind fondatoarea și directorul artistic al festivalului baroc Brecon și al ansamblului său Brecon Baroque.
După un an foarte interesant cu o nouă colaborare inovatoare, A Guardian Angel, cu „impecabilul” (Gramophone) ansamblu vocal VOCES8, Rachel va fi unul dintre artiștii rezidenți la renumitul Wigmore Hall pe perioada stagiunii 2019/2020, oferind o serie de spectacole alcătuite integral din muzică de Bach cu Brecon Baroque. Pe lângă aceasta, Rachel și Chirstopher Glynn își vor uni pentru prima dată forțele înregistrând și interpretând în concert sonatele lui Beethoven. Alte prilejuri de delectare includ o reîntoarcere la festivalul internațional din Edinburgh (Sonatele Rozariului de Biber), Cele patru anotimpuri de Vivaldi și Dinastia Bach cu Brecon Baroque și mezzosoprana Ciara Hendrick, turneurile A Guardian Angel cu VOCES8, interpretarea suitelor pentru violoncel de Bach transcrise pentru vioară și două turneuri Vivaldi cu Orchestra of Age Enlightenment în Asia de Est și Luthers Bach Ensemble în Olanda. Ca director și solist, Rachel s-a bucurat de nenumărate colaborări, printre care cele cu Robert Levin, Jordi Savall, Masaaki Suzuki, Kristian Bezuidenhout, Tapiola Sinfonietta, VOCES8, Robert Hollingworth & I Fagiolini, European Union Baroque Orchestra, English Concert, Orchestra of the Age of Enlightenment, Academy of Ancient Music, Holland Baroque Society, Tafelmusik (Toronto), și în Statele Unite Berwick Academy, Handel and Haydn Society, Berkeley Early Music, Oregon Bach Festival și Philharmonia Baroque Orchestra.
A câștigat numeroase premii care includ două Baroque Instrumental Gramophone Awards pentru La Stravaganza (2003) și Rosary Sonatas de Biber (2016), Diapason d’Or de l’année la categoria ansambluri baroce pentru înregistrarea concertelor La Cetra ale lui Vivaldi (2012), două premii BBC Music Magazine la categoria instrumentală pentru Guardian Angel (2014) și la categoria concert pentru integrala concertelor lui Vivaldi L’Estro Armonico (2016). Rachel și Brecon Baroque au lansat multașteptatul albumul Le Quattro Stagioni de Vivaldi la Channel Classics în 2018. „Este plin de culoare, viu și dramatic… cu o fluiditate de expresie și ușurință a spontaneității și ornamentării” (Record Review). Suitele pentru violoncel de Bach transpuse pentru vioară au apărut în aprilie 2019.
Un profesor dedicat, ea deține catedra Micaela Comberti pentru vioară barocă (fondată în 2008) la Royal Academy of Music și catedra de vioară a fundației internaționale Jane Hodge la Royal Welsh College of Music and Drama. Rachel are o relație de colaborare cu Julliard School din New York, pe care o vizitează în mod regulat. Cariera lui Rachel Podger este administrată de Percius. www.percius.co.uk

DANIELE CAMINITI
lăută, teorbă

Daniele Caminiti s-a născut în Sicilia. A absolvit chitara clasică la Conservatorio din Pescara și a studiat trei ani cu Oscar Ghiglia la Academia muzicală din Basel (Elveția), unde a obținut diploma de concert cu mențiunea excelent. Ca solist a câștigat multe premii la diferite competiții naționale și internaționale. S-a consacrat studiului muzicii vechi pe instrumente de epocă, printre care lăuta renascentistă, arhilăuta, teorba, chitara barocă și romantică. A studiat cu Peter Croton la Schola Cantorum Basiliensis, unde a lucrat de asemenea mai mulți ani ca acompaniator profesionist pe instrumente cu coarde ciupite.
Bogata sa activitate muzicală include atât apariții ca solist cât și ca interpret de muzică de cameră în importante ansambluri și orchestre, adesea cântând alături de renumiți artiști cum ar fi Andrea Marcon, Giovanni Antonini, Enrico Onofri, Ottavio Dantone, Diego Fasolis, Attilio Cremonesi, Rubén Dubrovsky, Michael Hofstetter, Jörg Halubek, Christian Curnyn, Rachel Podger, Chiara Banchini, Julia Schröder, Maurice Steger, Sergio Azzolini, Antonio Politano, Alfredo Bernardini, Marc Hantaï, Jesper Christensen, Jörg-Andreas Bötticher, Pierre-André Taillard, Edoardo Torbianelli, Cecilia Bartoli, Bernarda Fink, Veronica Cangemi, Sonia Prina, Roberta Invernizzi, Maria Cristina Kiehr, Andreas Scholl, Magdalena Kozena, Patricia Petibon, Claire Lefilliâtre.
De-a lungul ultimilor ani, Daniele a realizat și numeroase înregistrări pentru unele dintre cele mai importante case de discuri și canale radio: Deutsche Grammophon, Decca, Deutche Harmonia Mundi, Harmonia Mundi France, Sony BMG, Pan Classics, Glossa, Channel Classics, Tactus, MV Cremona, Rai Radio 3, Schweizer Radio 2, Österreichische Rundfunk, Arte, BBC.
Cântă regulat, ca solist și basso continuo, cu numeroase ansambluri și orchestre baroce ca Venice Baroque Orchestra, Giardino Armonico, La Cetra, Kammerorchester Basel, I Barocchisti, Bach Consort Wien, Il Gusto Barocco, Holland Baroque Society, Zürcher Barockorchester, soliștii la Bayerischer Rundfunk. Participă adesea la producții de operă pe scena unor teatre renumite ca cele din Basel, Zürich, Luzern, Biel-Solothurn, Viena, Linz, Amsterdam, München, Frankfurt, Kassel, Innsbruck, Aix en Provence.
Daniele a fost asistent la câteva cursuri de măiestrie susținute de Sergio Azzolini (Le Sonate di Jan Dismas Zelenka – Associazione Musicale „Artemista”, Florența). De câțiva ani predă lăuta (și alte câteva instrumente cu coarde ciupite), muzică de cameră și basso continuo la cursurile de vară ale Gstaad Baroque Academy din Gmunden (Salzburg). Pe lângă acestea, studiază dirijatul sub îndrumarea lui Mario De Rose, dirijor argentinian stabilit în prezent în Viena. Debutul ca dirijor și l-a făcut în mai 2017, conducând orchestra de la Teatro Vittorio Emanuele din orașul său natal… În prezent, lucrează cu compozitorul newyorkez Raphael Fusco la un program special pentru duo-ul său de lăută.
Daniele cântă în mod regulat în cele mai renumite și prestigioase săli de concert din Europa: Viena, Paris, Milano, Amsterdam, Utrecht, Zürich, Londra, München, Frankfurt, Berlin, Madrid, Santiago de Compostella, Lisbona, Riga, Tallin, Istanbul, New York, Washington, Philadelphia.One response to “RACHEL PODGER & DANIELE CAMINITI”