SCHERZI MUSICALI

SCHERZI MUSICALI

 Nicolas Achten

În aproximativ 10 ani, Scherzi Musicali a devenit una dintre cele mai strălucitoare stele ale universului muzicii vechi, renumită pentru interpretarea dinamică a repertoriului secolelor XVII-lea și al XVIII-lea, pe care muzicienii săi îl explorează cu un apetit și zel insațiabil.
Însumând de la trei până la peste douăzeci de muzicieni, ansamblul a fost creat și e condus de Nicolas Achten (n. 1985), unul dintre puținii interpreți vocali de muzică clasică din zilele noastre care se acompaniază singur, în mod variat, la lăută, la harpă și la clavecin, reînviind această practică uitată.
Scherzi Musicali a cântat în multe dintre cele mai prestigioase festivaluri și săli de concerte europene, incluzând Festival de Wallonie, Festival van Vlaanderen, deBijloke, deSingel, Concertgebouw din Bruges, Amuz, Bozar, Automne Musical de Spa, Operadagen din Rotterdam, Ferrara Musica, Amici Della Musica din Padova, Festivalul Venețian de Muzică Barocă, Tage Alter Muzik Herne, Musikfestspiele din Potsdam, Musikverein din Viena, Filarmonica din Köln, Itinéraire Baroque din Périgord Vert, Festival d’Ambronay, etc.
Scherzi Musicali a înregistrat șapte CD-uri, dintre care cinci sunt premiere mondiale: Giulio Caccini (2008), ,,Dulcis Amor Iesu” – motete de Giovanni Felice Sances (2009), ,,Petits Motets” – Joseph-Hector Fiocco (2009), ,,La Catena dʹAdone” – Domenico Mazzocchi (2010), ,,How pleasant ʹtis to Love” – cântece de Henry Purcell (2012) și ,,Il Pianto dʹOrfeo” – Monteverdi, Caccini, Peri (2013).
În 2016 au lansat o înregistrare a oratoriului ,,La Maddalena” de Antonio Bertali, în timp ce un al doilea volum al motetelor lui Fiocco a apărut în anul 2017. Aceste înregistrări au fost imprimate la diverse case de discuri, între care Alpha, Musique en Wallonie, Deutsche Harmonia Mundi/Sony și Ricercar, care a devenit partener exclusiv al ansamblului.Comments are closed.