THE CURIOUS BARDS

Din 2015, ansamblul The Curious Bards reunește cinci muzicieni îndrăgostiți de muzica tradițională gaelică și celtică. Acești cinci instrumentiști s-au format în domeniul muzicii vechi și au studiat la conservatoare de prestigiu din Lyon, Paris și Basel. Parcursurile lor profesionale integrează de mulți ani muzica tradițională irlandeză și scoțiană. The Curious Bards este un ansamblu care oferă abordări inovatoare și creative în ce privește acest repertoriu, abordări bazate pe cercetări aprofundate. Barzi ai vremurilor moderne, înzestrați cu spiritul descoperirii continue și exigenței, ei creează un sunet marcat de autenticitate, de căldura și de energia contagioasă a muzicii gaelice.
Ansamblul The Curious Bards a beneficiat în 2015 de susținerea Cité de la Voix din Vézelay în cadrul programului pentru tinere ansambluri, apoi a fost selecționat în 2016 pentru proiectul EEEmerging, derulat de către Festivalul din Ambronay, care oferă sprijin ansamblurilor tinere de muzică veche în cardul programului Europa Creativă. Din 2020, The Curious Bards primește sprijin din partea Caisse des Dépôts ca sponsor principal.
Primul album al ansamblului a fost lansat în toamna anului 2017 la casa de discuri Harmonia Mundi.

ALIX BOIVERT
vioară barocă

După ce a studiat cu Robert Papavrami și apoi la Conservatorul din Bordeaux, a intrat în 2009 la Conservatorul din Lyon, la clasa lui Odile Edouard, unde în 2014 a obținut diploma de masterat cu distincție clasa întâi. Studiile sale includ nenumărate master class-uri cu mari nume de violoniști: Hélène Schmitt, Amandine Beyer, Enrico Onofri și Chiara Banchini.
Cântă ca solist pe scene prestigioase, cum ar fi Dublin National Concert Hall (2012) sau Auditorium din Bordeaux (2014), și cu orchestre precum Le Concert Spirituel, Pygmalion, La Chapelle Harmonique, Correspondances, Amarillis, La Chapelle Rhénane…
Prima sa înregistrare ca profesionist a fost în anul 2013 cu Ensemble Baroque Atlantique (casa de discuri L’encelade), ca solist al concertului BWV 1064 de Johann Sebastian Bach.
După ce a studiat mai mulți ani, ca autodidact, muzica tradițională irlandeză și după ce a petrecut un an în Dublin, a fondat în 2015 „The Curious Bards”, cu care explorează compoziții și publicații ale muzicii tradiționale de secol XVIII din Irlanda și Scoția. Cu acest ansamblu muzical a înregistrat un prim album la casa de discuri Harmonia Mundi (apărut în 2017).

ILEKTRA PLATIOPOULOU
mezzosoprană

Ilektra Platiopoulou începe să studieze canto cu Tsampali la Conservatorul Neo din Salonic, apoi este admisă la Schola Cantorum din Basel, unde studiază alături de Rosa Dominguez și Andreas Scholl. Se alătură apoi clasei lui Marcel Boone la Musik Akademie din Basel.
Anul 2014 îi aduce primul rol titular în L’Enfant et les Sortilèges de Maurice Ravel (dirijor R. Garza, regia Barbora Horakova-Joly) la Opera Națională din Basel. În același an este selecționată să cânte în cadrul Rezidenței Rossini a Academiei Festivalului de Artă Lirică din Aix en Provence. În 2017 cântă rolul Giunone din Concert Royal de la Nuit, recreat de Ansamblul Correspondances, la Macau, Hong Kong, Caen, Versailles, Grenoble, Dijon, Toulouse și Compiègne. În 2018 interpretează La Voix Humaine de Francis Poulenc, cu Orchestra Națională din Salonic (dirijor Ph. Forget).
Următoarele sale proiecte pentru 2019 și 2020 includ reluarea spectacolului Ballet Royal de la Nuit cu Ansamblul Correspondances la Teatrul Champs- Élysées și Luxembourg, Nancy, Rouen, Versailles, precum și mai multe recitaluri alături de pianistul Alphonse Cemin.Comments are closed.