THE RARE FRUITS COUNCIL

THE RARE FRUITS COUNCIL

The Rare Fruits Council (Consiliul Fructelor Exotice) s-a născut din interesul comun al membrilor săi pentru explorarea genului de cameră baroc prin excelență: sonata trio pentru două viori. Cu o formație inițială de patru muzicieni, lărgită în funcție de repertoriu, ansamblul are o anumită intensitate și o manieră niciodată neutră de a face muzică ce i-au permis să câștige adevărați „adepți” în rândul publicului său. Încă de la debut a obținut din partea criticii internaționale cele mai călduroase elogii: „luminos, strălucitor, pasionat”, „extravaganță și talent nebun al interpreților săi, transportați de o adevărată frenezie”, „virtuozitate extraordinară”, „pasiune debordantă”, „expresivitate fără limite”- iată câteva cuvinte ce descriu discurile și concertele lor. Atunci când nu sunt colegi sau invitați frecvenți ai muzicienilor și ansamblurilor de renume, precum Musica Antiqua din Köln, Les Arts Florissants, Concerto Köln, René Jacobs, Jordi Savall și mulți alții, membrii grupului sunt soliști, dirijori sau profesori, beneficiind de un prestigiu incontestabil pe scena muzicii baroce din lumea întreagă.
Astfel, în diferite componențe, au fost prezenți în întreaga Europă, în Asia, în America de Nord și de Sud, și au înregistrat pentru case de discuri ca Deutsche Grammophon, Harmonia Mundi, Alpha, Opus 111 și Naïve/Auvidis-Astrée. Debutul discografic al grupului The Rare Fruits Council cu Harmonia Artificioso-Ariosa, de H.I.F. Biber, disc câștigător al premiului Diapason d’Or și al Marelui Premiu decernat de l’Académie du Disque, a fost unanim recunoscut de presa internațională de specialitate ca fiind cea mai bună variantă a acestei lucrări. Înregistrarea cu Sonatae, tam Aris quam Aulis servientes de același Biber, finalistă a Gramophone Awards, a obținut, în Franța, premiul Diapason d’Or al Anului. Printre celelalte producții discografice se numără Sonatele trio de J.S. Bach, o lectură controversată, făcută atât cu pasiune cât și cu rigoare, care i-a făcut pe critici să reacționeze în termeni extremi și tranșanți ce merg de la entuziasm la oroare („senzațional”, „un disc care trebuie uitat”, „entuziasmul contagios și necondiționat cu care ei îmbrățișează muzica îl acaparează complet pe cel care ascultă”), Ange et Diable, o „confruntare pe CD” între Jean-Marie Leclair și Pietro Locatelli. Au urmat discurile Rariora&Marginalia, o selecție de „fructe muzicale” mai puțin cunoscute de Muffat, Böddecker și Bertali și alții; CD-ul Venise, editat de curând, prezintă lucrări de Johann Rosenmüller, Giovanni Legrenzi și Alessandro Stradella. În sfârșit, discul Scottish Songs, apărut recent, reunește piese de Haydn cu lucrări de aceeași inspirație de Francesco Geminiani, practic necunoscute. Numele grupului, aluzie la titlurile florale, inspirate din Natură, ale atâtor ediții muzicale din perioada barocă, vrea să sugereze de asemenea și un crez estetic: acela de a descoperi, ca într-o ghicitoare, lucrurile familiare ascunse în haine exotice; sau, ca în Artă, acela de a ilumina dintr-o perspectivă neobișnuită un obiect deja cunoscut și plăcut ochiului, cu scopul de aprovoca o nouă uimire.

MANFREDO KRAEMER
vioară barocă

Manfredo Kraemer este unul dintre cei mai renumiți muzicieni argentinieni, specializat în interpretarea bine documentată istoric a muzicii secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea. El își împarte timpul și activitățile între Europa și cele două Americi, lucrând ca interpret, dirijor și profesor. Fost membru al ansamblului Musica Antiqua Köln între anii 1986 și 1991, a urmat o carieră freelance care i-a permis să lucreze cu dirijori renumiți cum ar fi René Jacobs, William Christie, Marc Minkowski, Gabriel Garrido și Jos van Immerseel.
A lucrat de asemenea cu diferite ansambluri cum ar fi Cantus Cölln, Musica ad Rhenum, Capriccio Stravagante și Les Cyclopes, uneori în calitate de colaborator, alteori ca membru fondator, contribuind la realizarea unor producții recunoscute internațional care îi poartă amprenta. Din 1992 a lucrat în strânsă colaborare cu Jordi Savall ca partener al său în muzica de cameră și ca prim-violonist în ansamblul Le Concert des Nations. Recunoscut în 2004 de către BBC Music Magazine drept unul dintre cei mai renumiți și influenți violoniști de muzică barocă, Kraemer are o discografie ce include peste 40 de înregistrări. Predă vioara istorică la Escola Superior de Música de Catalunya (Școala Superioară de Muzică din Catalonia) în Barcelona și este un educator activ în universitățile și conservatoarele din Europa și din cele două Americi. În 1996 a creat ansamblul The Rare Fruit Council, a cărui înregistrări au primit distincții internaționale. A fost forța din spatele apariției Festivalului de Muzică Barocă „Camino de las Estancias” din Córdoba, Argentina. Kraemer a fondat de asemenea La Barroca del Suquía, una dintre primele și cele mai prestigioase orchestre cu instrumente originale din America de Sud. În 2009, Manfredo Kraemer și La Barroca del Suquía au primit distincția de merit Konex.

BÁRBARA KUSA
soprană

Bárbara Kusa s-a născut în San Luis (Argentina). Aici a început să studieze muzica, dar s-a mutat în Buenos Aires pentru a urma studiile la Facultad de Artes y Ciencias Musicales de la Universitatea Catolică din Argentina. A obținut licența ca dirijor de cor, iar acum își continuă studiile de canto cu profesoara Mónica Capra. I-a avut ca profesori pe Néstor Andrenacci, Josep Prats, Werner Pfaff, Monique Zanetti și Renata Parroussel.
A făcut mai multe turnee de concerte în Argentina, Brazilia, Spania, Canada, Franța, Italia și Elveția cu diferite ansambluri, incluzând Coro Polifónico de San Luis, Pigmalión, Compañía Los Festinantes, Cantica Nova, Proyecto Croma și Ensemble Louis Berger. Ca solistă, are în repertoriu lucrări de Schubert, Brahms, Mozart și Vivaldi, precum și lucrări de la Misiunile iezuite din Chiquitos (Bolivia, secolul XVIII). A cântat frecvent sub bagheta dirijorilor Néstor Andrenacci, Javier Zentner, Claudio Morla, Ricardo Massun și Gabriel Garrido.
A realizat mai multe înregistrări în calitate de solist și membru al diferitelor ansambluri din care face parte. Printre discurile realizate pentru casele de discuri argentiniene și franceze se numără Música en las Reducciones de Chiquitos, Vêpres solennelles de Saint Jean Baptiste, Missa de Lima – Venid Deidades.

 One response to “THE RARE FRUITS COUNCIL”