L’ACHERON
În mitologia greacă, L’Achéron (Acheronul) este fluviul pe care-l traversează Orfeu pentru a o salva pe Euridice din Infern. După cum sugerează și numele său, Acheronul vrea să deschidă o cale între două lumi aparent opuse: vii și morți, trecut și prezent, ideal și realitate.
Fondat în 2009 de către François Joubert-Caillet, ansamblul L’Achéron este alcătuit dintr-o generație tânără de muzicieni de origini variate, formați la cele mai importante școli de muzică veche (Schola Cantorum Basiliensis, Conservatoarele Naționale Superioare din Lyon și Paris, Conservatoarele Regale din Bruxelles și Haga sau Conservatorul din Amsterdam).
Muzicienii grupului au cu siguranță și alte fațete artistice: teatrul, regia, dansurile vechi sau contemporane, scrisul, improvizația, marionetele, felul în care se face un instrument sau înregistrările de sunet compun evantaiul pasiunilor care se împletesc în cadrul ansamblului.
L’Achéron dorește să consolideze legăturile dintre muzicieni și public, făcând muzica veche accesibilă fără a o denatura, ci dimpotrivă, cufundându-se adânc în instrumentarul colorat și practicile muzicale multiple ale Renașterii și ale Barocului. În încercarea de a picta cu paleta cea mai bogată această muzică atât de vie, traversarea pe care L’Achéron o propune este în același timp temporală și sensibilă, cultivând savori de altă dată.
Formația inițială a ansamblului L’Achéron este consorțiul de viole da gamba, iar din 2013 lutierul Arnaud Giral colaborează cu ansamblul pentru construirea unui consorțiu tipic englezesc. Cinci instrumente au fost deja create, dându-i acestei formații o omogenitate, o profunzime și o bogăție armonică unică. Orchestra grupului L’Achéron se dezvoltă și ea, deschizând astfel demersul ansamblului spre alte repertorii, dar păstrând-în același timp identitatea sa de ansamblu de „muzică de cameră”.
L’Achéron este ansamblu rezident la Arsenal în Metz. Este invitat să cânte în cadrul diferitelor festivaluri și stagiuni muzicale din Europa. L’Achéron înregistrează cu casa de discuri Ricercar – Outhere. Printre discurile sale se numără The Fruit of Love consacrat lui Anthony Holborne, Ludi Musici de Samuel Scheidt (distins cu Diapason d’Or), Requiem-ul lui Johann Caspar Kerll cu ansamblul Vox Luminis, Uverturile lui Johann Bernhard Bach, precum și Pièces favorites, o antologie de Piese de Violă de Marin Marais a cărui integrală este înregistrată de către François Joubert-Caillet (1er Livre a apărut în 2017). Ultima sa realizare este Go from my window, Fantezii de Orlando Gibbons.